Menjava olja v avtomatskem menjalniku

Avtomatski menjalniki predstavljajo pri avtomobilu izredno pomemben del pogonskega sklopa, za katerega velja splošno prepričanje, da je to zaprta enota, ki ne potrebuje servisiranja ali kakršnih koli drugih posegov. Vendar pa temu ni tako!

Avtomobilski proizvajalci običajno zelo natančno predpišejo vzdrževanje avtomatskih menjalnikov v avtomobilih. Natančno sledenje navodilom zagotavlja dolgo in neproblematično življenjsko dobo. Avtomatski menjalniki običajno zahtevajo večjo količino olja (5 in več litrov), pri menjavi pa je priporočljivo tudi izpiranje vseh tlačnih kanalov. So pa servisni intervali avtomatskega menjalnika občutno daljši od servisnega intervala motorja (3-5 krat), zato strošek gledano na življenjsko obdobje ni tako zelo pretiran.

Naš avtoservis je specializiran za menjavo olja v avtomatskem menjalniku po metodi kjer s pomočjo specialne naprave ATF20DT zamenjamo celotno olje v menjalniku kot tudi v celotnem sistemu hladilnika in pretvorniku navora. Prednost take menjave je ta, da je olje zamenjajo v celotnem menjalniškem sistemu. Novo olje, se ne meša s starim oljem. Pred tem, se v menjalnik prilije posebno čistilno sredstvo LIQUI MOLY  ATF CLEANER, ki očisti  celoten sistem, potrebno pa je vsaj 15 minut voziti po dodajanju čistila.

Prednost je tudi, da se pri tej metodi porabi toliko olja, kot ga menjalnik zahteva. Tako menjavo pa je možno opraviti zgolj s posebno namensko napravo, kot jo imamo pri Avto Knez, ki prečrpava staro olje, očisti menjalnik in nato sproti dočrpava novo olje v sistem.

Priporočamo menjavo olja v avtomatskem menjalniku na 120.000 km ne glede na navodila tovarne, da ga ni potrebno menjati (Long life), ker je po njihovem življenjska doba menjalnika 160.000 km in tovarni je v interesu zamenjati menjalnik.

Z menjavo olja po metodi Tim Eckart se  z posebno  napravo  zamenja  celotno olje v menjalniku, hladilniku, ceveh in v konverterju navora.

Postopek traja cca 2 uri pri katerem najprej dodamo čistilo, nato zamenjamo filter avtomatskega menjalnika, tesnilo in olje menjalnika  po specifikaciji proizvajalca.

Pri Avto Knez bomo za boljše hlajenje ATF olja, očistili tudi hladilnik z zunanje strani za lažji pretok zraka.

Po želji pa dodamo tudi novemu olju aditiv LIQUI MOLY 5135 ATF

Če je pri avtomatskem menjalniku ustrezno servisiranje obvezno, je pri ročnem menjalniku menjava olja in mazanje pletenic in prestavnega vzvodovja zelo priporočljivo, saj to zagotovi lepše prestavljanje in brezhibno dolgoročno delovanje menjalnika. Sploh glede na izredno nizek strošek tega pri ročnem menjalniku.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani.
Sprejemam piškotke